trygonometria wyznacz a i b
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 23 sty 2008, o 09:53
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 9 razy
trygonometria wyznacz a i b
wyznacz \(\displaystyle{ \alpha,\beta}\)jeżeli wiadomo, że \(\displaystyle{ \alpha, \beta (0, \frac{\pi}{2})}\)oraz \(\displaystyle{ sin(\alpha-\beta)=cos(\alpha +\beta)= \frac{1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 7 lis 2005, o 23:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 133 razy
trygonometria wyznacz a i b
skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ \cos{\left(\alpha + \beta\right)}=\sin{\left(\frac{\pi}{2}-\left(\alpha+\beta\right)\right)}}\) a potem po prostu pomiń sinusy (bo na tym przedziale sinus jest różnowartościowy)
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 12 lis 2007, o 00:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 5 razy
trygonometria wyznacz a i b
\(\displaystyle{ sin(\alpha-\beta)=\frac{1}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ \alpha, \beta (0, \frac{\pi}{2})}\)
zatem
\(\displaystyle{ sin(\alpha-\beta)=sin30 -\beta=30}\)
analogicznie
\(\displaystyle{ cos(\alpha+\beta)=cos60 +\beta=60}\)
z układu równań otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \alpha=45 \beta=15}\)
zatem
\(\displaystyle{ sin(\alpha-\beta)=sin30 -\beta=30}\)
analogicznie
\(\displaystyle{ cos(\alpha+\beta)=cos60 +\beta=60}\)
z układu równań otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \alpha=45 \beta=15}\)