Witam
Mam problem z tymi dwoma przykładami:
Sprawdź czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi. Podaj koniecznie założenia.
a)\(\displaystyle{ sinx+sinx}\)\(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ tg^{2}x}\)= \(\displaystyle{ \frac{tgx}{cosx}}\)
b)\(\displaystyle{ sinx*(\frac{1}{sinx}-sinx)}\) = \(\displaystyle{ cos ^{2}x}\)
Prosze o pomoc, bede bardzo wdzieczny.
Pozdrawiam
Równości
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Równości
b)
\(\displaystyle{ sinx (\frac{1}{sinx}-sinx) = cos ^{2}x}\)
\(\displaystyle{ 1-sin ^{2} x=cos ^{2} x}\)
I z jedynki trygonometrycznej wychodzi nam prawda:
\(\displaystyle{ cos ^{2} x=cos ^{2} x}\)
\(\displaystyle{ L=P}\)
\(\displaystyle{ sinx (\frac{1}{sinx}-sinx) = cos ^{2}x}\)
\(\displaystyle{ 1-sin ^{2} x=cos ^{2} x}\)
I z jedynki trygonometrycznej wychodzi nam prawda:
\(\displaystyle{ cos ^{2} x=cos ^{2} x}\)
\(\displaystyle{ L=P}\)
- Viathor
- Użytkownik
- Posty: 336
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 96 razy
Równości
a)
\(\displaystyle{ sinx+sinx*tg^2x\\
\\
sinx(1+tg^2x)\\
\\
sinx* \frac{2tgx}{sin2x}\\
\\
sinx* \frac{2tgx}{2sinxcosx} \\
\\
\frac{tgx}{cosx} \\
L=P}\)
w przejściu z drugiej linijki na trzecią jest zastosowane przekształcenie wzoru na sin2x
pozdro
\(\displaystyle{ sinx+sinx*tg^2x\\
\\
sinx(1+tg^2x)\\
\\
sinx* \frac{2tgx}{sin2x}\\
\\
sinx* \frac{2tgx}{2sinxcosx} \\
\\
\frac{tgx}{cosx} \\
L=P}\)
w przejściu z drugiej linijki na trzecią jest zastosowane przekształcenie wzoru na sin2x
pozdro