Tozsamosci tryg.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Fajken
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 17 sty 2008, o 13:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: szczecin
Podziękował: 62 razy

Tozsamosci tryg.

Post autor: Fajken »

Zapisz nastepujace wyrazenia w prostszej postaci:

a) \(\displaystyle{ \frac{1}{sin x}- cos x * ctg x}\)

b) \(\displaystyle{ cos x + cos x * tg2x}\)


błagam o pomoc.
pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2008, o 20:29 przez Fajken, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Tozsamosci tryg.

Post autor: Justka »

\(\displaystyle{ ...=\frac{1}{sin\alpha}-cos\alpha \frac{cos\alpha}{sin\alpha}=\frac{1}{sin\alpha}-\frac{cos^2\alpha}{sin\alpha}=\frac{sin^2\alpha}{sin\alpha}=sin\alpha}\)
ODPOWIEDZ