Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
logs4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 7 wrz 2008, o 16:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznan

Równanie trygonometryczne

Post autor: logs4 »

rozwiaz:
\(\displaystyle{ cos(2x+ \frac{\pi}{2})=0.352}\) dla 0
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2008, o 19:29 przez logs4, łącznie zmieniany 3 razy.
frej

Równanie trygonometryczne

Post autor: frej »

logs4 pisze:\(\displaystyle{ cos(2\partial+ \frac{\pi}{2}}\)=0.352 dla 0
logs4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 7 wrz 2008, o 16:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznan

Równanie trygonometryczne

Post autor: logs4 »

pomoze ktos???
sorki za zapis dopiero ucze sie pisac na latexie
yarooo84
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 17 paź 2007, o 17:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żory
Podziękował: 2 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: yarooo84 »

wiesz już jak dalej to rozwiązać??
logs4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 7 wrz 2008, o 16:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznan

Równanie trygonometryczne

Post autor: logs4 »

nie;(
Awatar użytkownika
Mersenne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom/Katowice
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 303 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Mersenne »

\(\displaystyle{ \cos ft(2x+\frac{\pi}{2} \right)=0,352}\)

założenie: \(\displaystyle{ x\in (0;2\pi)}\)

\(\displaystyle{ x\in (0^{\circ}; 360^{\circ})}\)

\(\displaystyle{ \cos ft(2x+\frac{\pi}{2}\right)=\cos 2x\cos \frac{\pi}{2}-\sin 2x\sin \frac{\pi}{2}=\cos 2x\cdot0-\sin 2x\cdot 1=-\sin 2x}\)

\(\displaystyle{ \cos ft(2x+\frac{\pi}{2}\right)=0,352 \iff -\sin 2x=0,352}\)

Niech \(\displaystyle{ 2x=t; t\in (0;4\pi)}\).

\(\displaystyle{ t\in(0^{\circ};720^{\circ})}\)

Stąd mamy:

\(\displaystyle{ -\sin t=0,352 \iff \sin t=-0,352}\)

Korzystając z tablic trygonometrycznych, wiemy, że \(\displaystyle{ \sin 20^{\circ} 36'=0,352}\), więc powyższe równanie możemy zapisać w postaci: \(\displaystyle{ \sin t=-\sin 20^{\circ} 36'}\).

Korzystając ze wzoru redukcyjnego:

\(\displaystyle{ \sin (\pi+x_{0})=-\sin x_{0}}\)

\(\displaystyle{ -\sin 20^{\circ} 36'}\) zastępujemy przez \(\displaystyle{ \sin (180^{\circ}+20^{\circ} 36')}\), tzn. przez \(\displaystyle{ \sin 200^{\circ} 36'}\).

Uwzględniając powyższe, mamy:

\(\displaystyle{ \sin t=-0,352 \iff \sin t=\sin 200^{\circ} 36'}\).

\(\displaystyle{ \sin t=\sin 200^{\circ} 36' \iff t=200^{\circ} 36' t=339^{\circ} 24' t=560^{\circ} 36'\vee t=699^{\circ} 24'}\)

Stąd ostatecznie mamy:

\(\displaystyle{ \sin 2x=-0,352 \iff x=100^{\circ} 18' x=169^{\circ} 42' x=280^{\circ} 18' x=349^{\circ} 42'}\)
logs4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 7 wrz 2008, o 16:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznan

Równanie trygonometryczne

Post autor: logs4 »

mamooo ratuj!!! jakie to skomplikowane....
ODPOWIEDZ