Oblicz długość odcinków oznaczonych literami abcd
A) [/url]
Oblicz długość odcinków oznaczonych literami abcd
-
- Użytkownik
- Posty: 326
- Rejestracja: 21 paź 2007, o 21:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 122 razy
Oblicz długość odcinków oznaczonych literami abcd
Nie wiem o co dokładnie o co tutaj chodzi, ale wyznacze wobec a dłg wszystkich boków, a więc
1 przyprostokątna - a
2 przyprostokątna (b) z tangensa (alfa niech będzie u góry)
\(\displaystyle{ \frac{3}{2}=\frac{a}{b}\\
2a=3b\\
b=\frac{2}{3}a}\)
i przeciwprostokątna z pitagorasa
\(\displaystyle{ c^2=(\frac{2}{3}a)^2+a^2=\frac{13}{9}a^2\\
c=\frac{\sqrt{13}}{3}a}\)
1 przyprostokątna - a
2 przyprostokątna (b) z tangensa (alfa niech będzie u góry)
\(\displaystyle{ \frac{3}{2}=\frac{a}{b}\\
2a=3b\\
b=\frac{2}{3}a}\)
i przeciwprostokątna z pitagorasa
\(\displaystyle{ c^2=(\frac{2}{3}a)^2+a^2=\frac{13}{9}a^2\\
c=\frac{\sqrt{13}}{3}a}\)