Hej
Nie moge sobie poradzic z tymi zadaniami:
1. W prostokącie ABCD przekątne mają długość 16cm i przecinają się pod kątem ostrym 50 stopni. Oblicz odległość wierzchołka A od przekąnej BD z dokładnościa 0,01cm.
2. W równoległoboku sinus kata ostrego jest rowny 2/3, a wysokosc opuszczona na dluzszy bok ma dlugosc8cm. Oblicz obwód tego rownolegloboku, wiedzac, ze jeden z bokow stanowi 3/4 drugiego boku.
Z gory dziekuje za pomoc. Bede na prawde bardzo wdzieczny!
Pozdrawiam.
Dwa zadania - funkcje trygonometryczne w planimetrii
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Dwa zadania - funkcje trygonometryczne w planimetrii
1.
\(\displaystyle{ sin50^o= \frac{x}{8} x=8 sin50^o ...}\)
2.
\(\displaystyle{ Obw.=2a+2 \frac{3a}{4} = \frac{7}{2} a \\
sin = \frac{8}{ \frac{3a}{4} } = \frac{32}{3a} \\
\frac{32}{3a} = \frac{2}{3} a=16 \\
Obw.= \frac{7}{2} 16=56}\)
\(\displaystyle{ sin50^o= \frac{x}{8} x=8 sin50^o ...}\)
2.
\(\displaystyle{ Obw.=2a+2 \frac{3a}{4} = \frac{7}{2} a \\
sin = \frac{8}{ \frac{3a}{4} } = \frac{32}{3a} \\
\frac{32}{3a} = \frac{2}{3} a=16 \\
Obw.= \frac{7}{2} 16=56}\)