czy sina może się równać\(\displaystyle{ \frac{-1}{sinB} dla pewnego B R}\) W odpowiedziach pisze że może ale nie rozumiem bo przecież
\(\displaystyle{ sinB 0 a więc B 0...}\) dzięki za pomoc
równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
równanie trygonometryczne
Zauwazmy, ze \(\displaystyle{ \sin B\in[-1;0)\cup(0;1]}\), a \(\displaystyle{ \sin A\int[-1;1]}\). Teraz majac \(\displaystyle{ \frac{-1}{\sin B}}\) i podstawiajac kolejne liczby z jego dziedziny zauwazymy, ze praktycznie w calym przedziale bedzie on >1 lub \ \ \sin B=1\\
\begin{cases} \sin A=1\\\sin B=-1\end{cases}\ \ \ \ \begin{cases} \sin A=-1\\\sin B=1\end{cases}[/latex]
Pozdrawiam.
\begin{cases} \sin A=1\\\sin B=-1\end{cases}\ \ \ \ \begin{cases} \sin A=-1\\\sin B=1\end{cases}[/latex]
Pozdrawiam.