a) \(\displaystyle{ sinx qslant sin2x}\)
b) \(\displaystyle{ 2cos^2x+cosxqslant 1}\)
d) \(\displaystyle{ 4cos^2x+2sin^2x}\)
Nierówności trygonometryczne
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Nierówności trygonometryczne
Np:
a) \(\displaystyle{ \sin x qslant 2 \sin x \cos x \iff \sin x (1-2 \cos x) qslant 0}\)
b) \(\displaystyle{ 2 \cos ^2 x + \cos x -1 }\)
a) \(\displaystyle{ \sin x qslant 2 \sin x \cos x \iff \sin x (1-2 \cos x) qslant 0}\)
b) \(\displaystyle{ 2 \cos ^2 x + \cos x -1 }\)
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Nierówności trygonometryczne
c) Zamień \(\displaystyle{ \sin^2x=1-\cos^2x}\), i podstaw \(\displaystyle{ t=|\cos x|}\)
d) Podobnie jak w c), tylko podstaw \(\displaystyle{ t=\cos x}\)
d) Podobnie jak w c), tylko podstaw \(\displaystyle{ t=\cos x}\)