1.sprawdz czy liczby a=(sin60+cos60) ^2 i b=ctg50 * tg50 -cos30 sa pierwsiastkami wielomiana w(x)=4x ^3 -8x ^2+x
2.dane sa liczby a=sin77 * ctg77/cos77 b=cos45 *cos^2 54+sin45*sin^2 54 c=cos100* -->pod pierwsiastkiem-->[1+tg^2 100]
a)ktore z podanych liczb sa wymierne?
b)liczbe |a-2b| zapisz nie uzywajac znaku wartosci bezwzgl.
2 zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 3 wrz 2008, o 18:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wielkopolska
- Podziękował: 1 raz
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
2 zadania
1. \(\displaystyle{ a= \frac{2+ \sqrt{3} }{2}\\b= \frac{2- \sqrt{3} }{2}}\)
tu juz wszystko widac.
[ Dodano: 3 Września 2008, 19:30 ]
2. \(\displaystyle{ a=1\\b= \frac{ \sqrt{2} }{2} (cos^2 54^{o}+sin^2 54^{o})= \frac{\sqrt{2} }{2}\\c=cos 100 \sqrt{ \frac{cos^2 100}{cos^2 100}+ \frac{sin^2 100}{cos^2 100}}=cos 100 \sqrt{ \frac{1}{cos^2 100}}=1}\)
dalej tez prosto
tu juz wszystko widac.
[ Dodano: 3 Września 2008, 19:30 ]
2. \(\displaystyle{ a=1\\b= \frac{ \sqrt{2} }{2} (cos^2 54^{o}+sin^2 54^{o})= \frac{\sqrt{2} }{2}\\c=cos 100 \sqrt{ \frac{cos^2 100}{cos^2 100}+ \frac{sin^2 100}{cos^2 100}}=cos 100 \sqrt{ \frac{1}{cos^2 100}}=1}\)
dalej tez prosto
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 3 wrz 2008, o 18:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wielkopolska
- Podziękował: 1 raz