warunki na sin^2x w równaniach
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 30 sie 2008, o 16:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: radom
- Podziękował: 2 razy
warunki na sin^2x w równaniach
jesli chce sobie za sin^2x podstawic t i mam równanie sin ^2x=t to warunek na t podaje ze t>=0 i t należy czyli t należy ? czy jakiś inny?
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2008, o 18:39 przez Agnieszka123, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
warunki na sin^2x w równaniach
Tak. Jesli masz rownanie np.:
\(\displaystyle{ 4sin^4x+3sin^2x+5=0\\}\)
I podstawisz:
\(\displaystyle{ \sin^2x=t\\}\)
To oczywiscie twoje t moze przyjmowac wartosci takie jak piszesz, czyli:
\(\displaystyle{ t\in[0;1]}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ 4sin^4x+3sin^2x+5=0\\}\)
I podstawisz:
\(\displaystyle{ \sin^2x=t\\}\)
To oczywiscie twoje t moze przyjmowac wartosci takie jak piszesz, czyli:
\(\displaystyle{ t\in[0;1]}\)
Pozdrawiam.