metoda stycznych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
kerim
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 1 sty 2007, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: KRK
Podziękował: 1 raz

metoda stycznych

Post autor: kerim »

Nie wiem czy wybrałem idealny dział ale ciężko jest dokładnie trafić z tym zadaniem.

Mam dane takie oto równanie:
\(\displaystyle{ \sin({- \frac{\pi }{4}}\cdot x) +x - 2 = 0}\)


Co trzeba zrobić mam 4 podpunkty:
1.do tego właśnie równania mam wyznaczyć przedział o długości 1 w którym znajduje się jeden pierwiastek równania.

To chyba wiem jak zrobić, mianowicie przekształcam równanie do innej postaci, korzystam z zależności:
\(\displaystyle{ \sin({- \frac{\pi}{4}\cdot x}) = - \sin({\frac{\pi}{4}\cdot x})}\)

I dzięki temu otrzymuje nową postać równania:
\(\displaystyle{ \sin({\frac{\pi}{4}}\cdot x) = x - 2}\)

teraz graficznie, rysuję lewy człon równania i prawy na jednym wykresie i tam gdzie mniej więcej się przetną to odczytuję przedział \(\displaystyle{ (a,b)}\) o długości 1.


2. Należy podać pierwszy wyraz \(\displaystyle{ x_0}\) ciągu przybliżeń pierwiastka równania w metodzie stycznych. (jak ktoś mógłby to proszę o podanie również jak byłoby to w metodzie siecznych)

3. Czy \(\displaystyle{ x_0}\) może byc dowolnym punktem z przedziały \(\displaystyle{ (a,b)}\)

4. Wyznaczyć funkcję \(\displaystyle{ \phi(x)}\) dla konstrukcji ciągu przybliżeń pierwiastka równania

\(\displaystyle{ x_{n+1}=\phi(x_n)}\) dla n=0,1,2, ...

Z góry wielkie dzięki za pomoc, będą na prawdę ogromnie wdzięczny rozwiązanie tego zadania, które mnie przerasta, niestety.

[ Dodano: 5 Września 2008, 13:45 ]
Czy ktoś może udzielić mi wskazówek jak rozwiazać zamieszczone przez mnie zadanie.
ODPOWIEDZ