Właśnie, nie wiem czy robię to jakkolwiek dobrze, prosiłbym o pokazanie prawidłowej ścieżki rozumowania
\(\displaystyle{ 1. f(x) = \frac{ ft|tgx \right| }{tgx}
2. f(x) = log_{2}sinx}\)
Wyznacz dziedzine funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 20 sie 2008, o 20:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zewsząd
- Podziękował: 9 razy
- steal
- Użytkownik
- Posty: 1043
- Rejestracja: 7 lut 2007, o 18:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok|Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 160 razy
Wyznacz dziedzine funkcji
Przykład 2
Dziedziną logarytmu jest przedział \(\displaystyle{ (0;+\infty)}\) więc musi zachodzić warunek: \(\displaystyle{ \sin x>0}\)
Dziedziną logarytmu jest przedział \(\displaystyle{ (0;+\infty)}\) więc musi zachodzić warunek: \(\displaystyle{ \sin x>0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 20 sie 2008, o 20:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zewsząd
- Podziękował: 9 razy
Wyznacz dziedzine funkcji
no tyle to wiem, tylko gubię się w wyznaczeniu dziedziny w jako okresów \(\displaystyle{ k \pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2530
- Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 248 razy
Wyznacz dziedzine funkcji
Najlepiej to sobie narysować wykres funkcji sinus i dodać okres do lewego końca przedziału i do prawego końca przedziału. Otrzymamy \(\displaystyle{ x\in(0+2k\pi ; \pi + 2k\pi)}\), czyli po prostu \(\displaystyle{ x\in(2k\pi ; (2k+1)\pi)}\) (lewy koniec - parzysta wielokrotność \(\displaystyle{ \pi}\), prawy - nieparzysta wielokrotność \(\displaystyle{ \pi}\), jak widać na wykresie funkcji sinus).
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 20 sie 2008, o 20:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zewsząd
- Podziękował: 9 razy