Określ znak liczby (bardzo proste)

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
lukisp2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 13 maja 2008, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ełk I LO
Podziękował: 2 razy

Określ znak liczby (bardzo proste)

Post autor: lukisp2 »

Określ znak kazdej z liczb: sinx, cosx, tgx, ctgx, wiedząc, że x nalezy do zbioru a)(2;3) b)(5;6)

Nie do konca chodzi mi o rozwiązanie zadania, ale prosze wytłumaczcie mi co to za zapis kątu bo jeszcze sie nigdy z takim zapisem nie spotkałem.
frej

Określ znak liczby (bardzo proste)

Post autor: frej »

Poczytaj trochę o mierze łukowej. Zapamiętaj, że \(\displaystyle{ \pi=180^{\circ}}\).
Żeby rozwiązać to zadanie wystarczy narysować wykres w danym przedziale albo użyć wzorów redukcyjnych.
lukisp2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 13 maja 2008, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ełk I LO
Podziękował: 2 razy

Określ znak liczby (bardzo proste)

Post autor: lukisp2 »

Jasne, ze wiem co to miara łukowa i wiem ze π=180, ale tu chodzi o cos innego w tym przedziale nie ma kątów ( w miarze łukowej, ani stopniowej) tylko są liczby. To to samo? np xE(2;3)= xE(2pi;3pi)?
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Określ znak liczby (bardzo proste)

Post autor: Szemek »

\(\displaystyle{ \pi 3,14}\)
ODPOWIEDZ