\(\displaystyle{ x^{2} + (\sin \alpha)x + \sin \alpha = 1}\)
Polecenie:
Znajdź wartość \(\displaystyle{ \sin \alpha}\) tak aby suma odwrotności pierwiastków równania \(\displaystyle{ x^{2} + (\sin \alpha)x + \sin \alpha = 1}\) była równa \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{2}}\)
kombinowałem na wzorach viete'a ale jakieś dziwactwa mi wychodzą. Z góry dziękuję za pomoc.
Znajdź wartość "sin alfa"
Znajdź wartość "sin alfa"
Dobrze przepisałeś równanie? jeśli tak, to równanie te ma postać
\(\displaystyle{ x^2=1-2\sin{\alpha}}\) i jeśli prawa strona jest dodatnia, to rozwiązaniami są liczby \(\displaystyle{ \sqrt{1-2\sin{\alpha}}}\) i \(\displaystyle{ -\sqrt{1-2\sin{\alpha}}}\), których suma odwrotności wynosi \(\displaystyle{ 0}\), jeśli zaś wynosi \(\displaystyle{ 0}\), to nie ma odwrotności pierwiastków.
\(\displaystyle{ x^2=1-2\sin{\alpha}}\) i jeśli prawa strona jest dodatnia, to rozwiązaniami są liczby \(\displaystyle{ \sqrt{1-2\sin{\alpha}}}\) i \(\displaystyle{ -\sqrt{1-2\sin{\alpha}}}\), których suma odwrotności wynosi \(\displaystyle{ 0}\), jeśli zaś wynosi \(\displaystyle{ 0}\), to nie ma odwrotności pierwiastków.
Ostatnio zmieniony 7 sie 2008, o 15:53 przez frej, łącznie zmieniany 1 raz.
- steal
- Użytkownik
- Posty: 1043
- Rejestracja: 7 lut 2007, o 18:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok|Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 160 razy
Znajdź wartość "sin alfa"
Jak skorzystasz ze wzorów Viete'a to otrzymujesz:
\(\displaystyle{ -\frac{b}{c}=\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
Problem jest jednak z Twoim równaniem, bo dla niego powyższa zależność nie jest spełniona...
\(\displaystyle{ -\frac{b}{c}=\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
Problem jest jednak z Twoim równaniem, bo dla niego powyższa zależność nie jest spełniona...
- Hazok
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 8 razy
Znajdź wartość "sin alfa"
przeprasza, faktycznie był błąd, nieprzywykłem jeszcze do LateXa;/
@ Steal - doszedłem do tej zależności, niestety wynik obliczeń niezgadza mi się z odpowiedziami...
@ Steal - doszedłem do tej zależności, niestety wynik obliczeń niezgadza mi się z odpowiedziami...
Znajdź wartość "sin alfa"
\(\displaystyle{ \frac{1}{x_1}+\frac{1}{x_2}=\frac{x_1+x_2}{x_1 x_2}=\frac{\frac{-b}{a}}{\frac{c}{a}}=\frac{-b}{c}=\frac{-\sin{\alpha}}{\sin{\alpha} -1}= \frac{sin{\alpha}}{1-\sin{\alpha}}=\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ (1+ \frac{2}{\sqrt{3}} )\sin{\alpha}=1}\)
Teraz to już chyba łatwo
\(\displaystyle{ (1+ \frac{2}{\sqrt{3}} )\sin{\alpha}=1}\)
Teraz to już chyba łatwo
- Hazok
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 8 razy
Znajdź wartość "sin alfa"
oki wszystko już działa, okazuje się że popełniłem po drodze troszke błędów;]
dzięki
dzięki