Dziwna tożsamośc trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
goodspeed
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 31 lip 2008, o 00:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: slupsk

Dziwna tożsamośc trygonometryczna

Post autor: goodspeed »

\(\displaystyle{ \frac{sin2x}{1+cos2x} * \frac{cosx}{1+cosx} =\tan \frac{x}{2}}\)


Z góry dziękuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 31 lip 2008, o 10:57 przez goodspeed, łącznie zmieniany 1 raz.
dr_grucha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 27 maja 2005, o 20:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Frysztak
Pomógł: 28 razy

Dziwna tożsamośc trygonometryczna

Post autor: dr_grucha »

\(\displaystyle{ \frac{\sin 2x}{1+\cos 2x} \frac{\cos x}{1 + \cos x} = \frac{2 \sin x \cos x}{1+2 \cos ^{2} x - 1} \frac{\cos x}{1 + 2 \cos ^{2} \frac{x}{2} -1 } = \frac{2 \sin x \cos x}{2 \cos ^{2} x} \frac{\cos x}{2 \cos ^{2} \frac{x}{2} } = \frac{\sin x}{2 \cos ^{2} x } = \frac{2 \sin \frac{x}{2} \cos \frac{x}{2} }{2 \cos ^{2} \frac{x}{2} } = \frac{\sin \frac{x}{2} }{\cos \frac{x}{2} }= \tan \frac{x}{2}}\)
ODPOWIEDZ