Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ ctg x = 2\sqrt{3} sin x.}\)
Czyli fajnie by było gdyby ktoś je tutaj rozwiązał...pewno nie należy do najtrudniejszych, ale zaległości robią swoje
Rozwiąż równanie...
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Rozwiąż równanie...
\(\displaystyle{ \sin x\neq 0}\).
\(\displaystyle{ \cot x = \sin x 2\sqrt{3}}\),
\(\displaystyle{ \frac{\cos x}{\sin^2 x}=2\sqrt{3}}\),
\(\displaystyle{ \frac{\cos x}{1-\cos^2 x}=2\sqrt{3}}\).
Teraz podstawienie itd.
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
\(\displaystyle{ \cot x = \sin x 2\sqrt{3}}\),
\(\displaystyle{ \frac{\cos x}{\sin^2 x}=2\sqrt{3}}\),
\(\displaystyle{ \frac{\cos x}{1-\cos^2 x}=2\sqrt{3}}\).
Teraz podstawienie itd.
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki