Dobra, a jak rozwiązać takie równanie?(bo mi wychodzi zbiór pusty )
\(\displaystyle{ \tg [x] \cdot \tg \left\{ {x}\right\} =1}\)
Gdzie \(\displaystyle{ [x]}\) - część całkowita, a \(\displaystyle{ \left\{ {x}\right\}}\)-mantysa.
Równanie z tangensem i cechą
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Równanie z tangensem i cechą
Nie dopisuj się innym do tematów, tylko załóż swój.
\(\displaystyle{ \tan [x] \tan \{ x \} = 1 \\ \tan [x] \tan (x - [x]) = 1 \\ \tan [x] \frac{\tan x - \tan [x]}{1+ \tan x \tan [x]} = 1 \\ \tan x \tan [x] - \tan^{2} [x] = 1 + \tan x \tan [x] \\ \tan^{2} [x] = -1}\)
Więc faktycznie rozwiązaniem będzie zbiór pusty.
\(\displaystyle{ \tan [x] \tan \{ x \} = 1 \\ \tan [x] \tan (x - [x]) = 1 \\ \tan [x] \frac{\tan x - \tan [x]}{1+ \tan x \tan [x]} = 1 \\ \tan x \tan [x] - \tan^{2} [x] = 1 + \tan x \tan [x] \\ \tan^{2} [x] = -1}\)
Więc faktycznie rozwiązaniem będzie zbiór pusty.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Równanie z tangensem i cechą
Zauważmy najpierw, że lewa strona równania jest dobrze określona dla dowolnych iksów rzeczywistych. Równanie jest więc kolejno równoważnę:
\(\displaystyle{ \sin [x] \sin \{ x \} = \cos [x] \cos \{ x \} \\
\cos [x] \cos \{ x \} - \sin [x] \sin \{ x \} = 0 \\
\cos ([x]+ \{ x \} ) = 0 \\
\cos x = 0 \\
x = \frac{\pi}{2}+ k\pi}\)
Widać przy tym od razu gdzie w sposobie Rogala gubią się te rozwiązania - dla takich iksów \(\displaystyle{ \tan x}\) jest nieokreślony, a pojawia się on w podanych wzorach na tangens różnicy.
Q.
\(\displaystyle{ \sin [x] \sin \{ x \} = \cos [x] \cos \{ x \} \\
\cos [x] \cos \{ x \} - \sin [x] \sin \{ x \} = 0 \\
\cos ([x]+ \{ x \} ) = 0 \\
\cos x = 0 \\
x = \frac{\pi}{2}+ k\pi}\)
Widać przy tym od razu gdzie w sposobie Rogala gubią się te rozwiązania - dla takich iksów \(\displaystyle{ \tan x}\) jest nieokreślony, a pojawia się on w podanych wzorach na tangens różnicy.
Q.