wyznacz zbiór wartości funkcji
h(x)=sinx+cosx
zbior wartosci funkci
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
zbior wartosci funkci
Funkcję tę można przedstawić w postaci \(\displaystyle{ h(x)=sqrt2 cos(x-\frac{\pi}{4})}\) z czego wynika, że zbiór wartości to przedział \(\displaystyle{ }\).
A...jeszcze może paść pytanie: a skąd to się wzięło?:)
Korzystając z wzorów redukcyjnych można napisać:
\(\displaystyle{ cosx+sinx=cosx+cos(\frac{\pi}{2}-x)}\)
Teraz skorzystamy z wzoru na sumę cosinusów, czyli:
\(\displaystyle{ cosx+cos (\frac{\pi}{2}-x) =2cos(\frac{x+\frac{\pi}{2}-x}{2}) cos (\frac{x-\frac{\pi}{2}+x}{2})=2 cos (\frac{\pi}{4}) cos (x-\frac{\pi}{4})=2\cdot \frac{sqrt2}{2} cos (x-\frac{\pi}{4})=sqrt2 cos(x-\frac{\pi}{4})}\)
Teraz już na pewno wszystko jest jasne:)
A...jeszcze może paść pytanie: a skąd to się wzięło?:)
Korzystając z wzorów redukcyjnych można napisać:
\(\displaystyle{ cosx+sinx=cosx+cos(\frac{\pi}{2}-x)}\)
Teraz skorzystamy z wzoru na sumę cosinusów, czyli:
\(\displaystyle{ cosx+cos (\frac{\pi}{2}-x) =2cos(\frac{x+\frac{\pi}{2}-x}{2}) cos (\frac{x-\frac{\pi}{2}+x}{2})=2 cos (\frac{\pi}{4}) cos (x-\frac{\pi}{4})=2\cdot \frac{sqrt2}{2} cos (x-\frac{\pi}{4})=sqrt2 cos(x-\frac{\pi}{4})}\)
Teraz już na pewno wszystko jest jasne:)
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
zbior wartosci funkci
Bądź:
\(\displaystyle{ \sin x + \cos x = \sqrt{2}\left(\frac{1}{\sqrt{2}}\sin x + \frac{1}{\sqrt{2}}\cos x\right)=\sqrt{2}(\sin\frac{\pi}{4}\cos x + \cos \frac{\pi}{4}\sin x) = \sqrt{2}\sin\left(x+\frac{\pi}{4}\right)}\).
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
\(\displaystyle{ \sin x + \cos x = \sqrt{2}\left(\frac{1}{\sqrt{2}}\sin x + \frac{1}{\sqrt{2}}\cos x\right)=\sqrt{2}(\sin\frac{\pi}{4}\cos x + \cos \frac{\pi}{4}\sin x) = \sqrt{2}\sin\left(x+\frac{\pi}{4}\right)}\).
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki