Zadanie z f. cyklometryczną (potrzebne komentarze)

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
sin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 28 cze 2008, o 09:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków

Zadanie z f. cyklometryczną (potrzebne komentarze)

Post autor: sin »

(Dlaczego zamieszczam? Po kilkuletniej przerwie od matematyki okazało się, że muszę komuś pomóc w przygotowaniu do zaliczenia kolokwium.)

Należy obliczyć:
\(\displaystyle{ y=\arccos(\sin(-\frac{93}{12}\pi))}\)
Z notatek:
1) \(\displaystyle{ y=\arccos(\sin(-\frac{21}{12}\pi))}\)

2) \(\displaystyle{ \cos y=\sin(-\frac{21}{12}\pi) \qquad y\in[0,\pi]}\)

3) \(\displaystyle{ \cos y=\cos(\frac{\pi}{2}+\frac{21}{12}\pi)}\)

\(\displaystyle{ \cos y=\cos\frac{27}{12}\pi}\)

4) \(\displaystyle{ y=\frac{27}{12}+2k\pi \quad \quad y=-\frac{27}{12}+2k\pi}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} k=0 \qquad y=\frac{27}{12}\pi \\ k=-1 \qquad y=\frac{27}{12}\pi-2\pi \end{cases}}\)
1. okres cosinusa to \(\displaystyle{ 2\pi}\), czyli \(\displaystyle{ \frac{24}{12}\pi}\), a więc 93 dzielone przez 24, to 3 i reszty 21, stąd \(\displaystyle{ \frac{21}{12}\pi}\)

2. konkretne przedziały są ustalone dla konkretnych funkcji, tak aby dla argumentów z tych przedziałów przypisana została dokładnie jedna wartość:

\(\displaystyle{ \arcsin \quad x\in(-1,1) \quad y\in(-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2})}\)
\(\displaystyle{ \arccos \quad x\in(-1,1) \quad y\in(0,\pi)}\)
\(\displaystyle{ arctg \quad x\in\mathbb{R} \quad y\in(-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2})}\)
\(\displaystyle{ arcctg \quad x\in\mathbb{R} \quad y\in(0,\pi)}\)

3. \(\displaystyle{ \sin\alpha=cos(\frac{\pi}{2}-\alpha)}\) to wynika z wykresu.

4. \(\displaystyle{ \cos}\) tą samą wartość \(\displaystyle{ y}\) przypisuje więcej niż jednemu argumentowi \(\displaystyle{ x}\), ponieważ jest na przemian rosnąca i malejąca - dlatego, zgodnie z teorią o funkcjach odwrotnych, musimy ustalić przedziały (komentarz nr 2) - wynik spoza przedziału podajemy dla ścisłości, następnie go odrzucamy.

5. wszystkie zadania o wzorze ogólnym \(\displaystyle{ y=f_{cyklometryczna}(f_{trygonometryczna}\frac{x}{y}\pi)}\) najprościej rozwiązać powyższym sposobem.
Ostatnio zmieniony 4 lip 2008, o 23:09 przez sin, łącznie zmieniany 5 razy.
frej

Zadanie z f. cyklometryczną (potrzebne komentarze)

Post autor: frej »

1. okresowość funkcji sinus
2. funkcja \(\displaystyle{ \cos}\) nie jest różnowartościowa, więc nie może mieć funkcji odwrotnej. Wobec tego funkcje odwrotną definiuje się na przedziale. Tym przedziałem jest \(\displaystyle{ [0,\pi]}\) bo tak ludzie ustalili.
3. To są tzw. wzory redukcyjne. Taka tabelka i z tym związany jest wierszyk:
"W pierwszej (chodzi o ćwiartkę) wszystkie są dodatnie
w drugiej tylko sinus
w trzeciej tangens i cotangens
a w czwartej cosinus"
Poza tym przy \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) i \(\displaystyle{ \frac{3}{2}\pi}\) funkcje zmieniają się na kofunkcje. Np. na wiki masz całą tabelkę

w rzeczywistości ten wzór wygląda tak: \(\displaystyle{ \cos{(\frac{\pi}{2}+\alpha)}=-\sin{\alpha}}\)

4. moim zdaniem chodzi o to, żeby po prostu zaznaczyć do jakiego przedziału należy \(\displaystyle{ y}\), bo to się przydaje przy wyznaczaniu rozwiązania ( to tak jakby dziedzina )

5. tak chyba jest najłatwiej
sin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 28 cze 2008, o 09:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków

Zadanie z f. cyklometryczną (potrzebne komentarze)

Post autor: sin »

frej pisze:1. okresowość funkcji cosinus
No tak! Jasne ;D

2. czyli trzeba zapamiętać: ta funkcja, taka dziedzina i przeciwdziedzina.
Ostatnio zmieniony 2 lip 2008, o 16:21 przez sin, łącznie zmieniany 1 raz.
frej

Zadanie z f. cyklometryczną (potrzebne komentarze)

Post autor: frej »

2. tak, podobnie inne funkcje cyklometryczne mają określoną dziedzinę i przeciwdziedzinę
sin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 28 cze 2008, o 09:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków

Zadanie z f. cyklometryczną (potrzebne komentarze)

Post autor: sin »

Przeniosłem komentarze do pierwszego postu dla przejrzystości.
Teraz proszę o sprawdzenie, czy dobrze robię.

\(\displaystyle{ y=arcctg(tg(-\frac{97}{8}\pi) )}\)
\(\displaystyle{ y=arcctg(tg(-\frac{1}{8}\pi))}\)
\(\displaystyle{ ctg y=tg(-\frac{\pi}{8})\qquad y\in(0,\pi)}\)
\(\displaystyle{ ctg y=ctg(\frac{\pi}{2}+\frac{\pi}{8})}\)
\(\displaystyle{ ctg y=ctg(\frac{5}{8}\pi)}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{5}{8}+k\pi \qquad\vee\qquad y=-\frac{5}{8}+k\pi}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}k=0 \qquad y=\frac{5}{8}\pi \\ k=-1 \qquad y=\frac{5}{8}\pi-\pi \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 6 lip 2008, o 23:27 przez sin, łącznie zmieniany 1 raz.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Zadanie z f. cyklometryczną (potrzebne komentarze)

Post autor: Rogal »

Chyba trochi przesadziłeś. Nie sądzę, by ktoś wiedział, ile to jest \(\displaystyle{ arcctg -\frac{97}{8} \pi}\). To tylko tablice, albo coś takiego.
frej

Zadanie z f. cyklometryczną (potrzebne komentarze)

Post autor: frej »

sin, mam dla Ciebie dobrą radę. Nie jestem moderatorem, więc nie mogę tego sam poprawić. Żeby napisać tak: \(\displaystyle{ tg{x}}\) wpisz miedzy texy "tg{x}" , a żeby wyglądało \(\displaystyle{ ctg{x}}\) wpisz "ctg{x}" między texy. Jak poprawisz, to popatrzę, bo czytanie z twojego kodu nie jest wygodne. ok?

poczytałem kod, wszystko jest dobrze poza ostatnim. \(\displaystyle{ ctg{(-x+\pi)}=ctg{(-x)}=-ctg{x}}\)!!
jest tylko jedna możliwość!! jedno rozwiązanie!!
Ostatnio zmieniony 5 lip 2008, o 12:47 przez frej, łącznie zmieniany 1 raz.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Zadanie z f. cyklometryczną (potrzebne komentarze)

Post autor: Rogal »

O, faktycznie, tam jeszcze tangens jest w kodzie
No to zmienia postać rzeczy...
sin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 28 cze 2008, o 09:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków

Zadanie z f. cyklometryczną (potrzebne komentarze)

Post autor: sin »

frej, sorry, u mnie Opera oczywiscie z cachu pobrala stronkę, więc wyglądało ok. ;/

co do tego, że tylko jeden wynik jest możliwy... jest tak, ponieważ \(\displaystyle{ y\in(0,\pi)}\), tak?
frej

Zadanie z f. cyklometryczną (potrzebne komentarze)

Post autor: frej »

tak, ponieważ funkcja \(\displaystyle{ ctg}\) jest różnowartościowa na przedziale \(\displaystyle{ (0,\pi)}\). Ten fakt determinuje to, że nie może istnieć wzór redukcyjny, który w obrębie jednego okresu ( \(\displaystyle{ (0,\pi)}\) ) \(\displaystyle{ ctg{(x+y)}=ctg{x}}\). Wobec tego nieprawdą jest to:
sin pisze:\(\displaystyle{ ctg y=ctg(\frac{5}{8}\pi)}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{5}{8}+k\pi \qquad\vee\qquad y=-\frac{5}{8}+k\pi}\)
powinno być tak:
\(\displaystyle{ ctg y=ctg(\frac{5}{8}\pi)}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{5}{8}+k\pi}\) , bo na przedziale \(\displaystyle{ (0,\pi)}\) cotangens jest różnowartościowy.
sin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 28 cze 2008, o 09:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków

Zadanie z f. cyklometryczną (potrzebne komentarze)

Post autor: sin »

Ok, to zadania z arcusów mamy z głowy. ;D Wielkie dzięki.
ODPOWIEDZ