Równania trygonometryczne - zadanie.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Leszcz

Równania trygonometryczne - zadanie.

Post autor: Leszcz »

sin� α = 2 • sin 2α

Pomoże mi ktoś z takim równaniem?
tommik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 286
Rejestracja: 11 wrz 2005, o 18:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań - Warszawa - Dublin
Pomógł: 47 razy

Równania trygonometryczne - zadanie.

Post autor: tommik »

sin� α = 2 • sin 2α
sin�α -2sin2α =0
sin α (sin α -4cos α )=0
α =0 lub...
cos α =\(\displaystyle{ \sqrt{1-sin^{2}a}}\)
Awatar użytkownika
Mapedd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 299
Rejestracja: 3 paź 2004, o 02:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wwa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 33 razy

Równania trygonometryczne - zadanie.

Post autor: Mapedd »

cos chyba zle, ja tak na oko to bym skorzystal z :

sin^2(a) = [1-cos(2a)]/2

tyle ze nie wiem co dalej:)
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2470
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

Równania trygonometryczne - zadanie.

Post autor: bolo »

tommik pisze:\(\displaystyle{ sin\alpha (sin\alpha-4cos\alpha)=0\\\alpha=0}\) lub...
...lub
\(\displaystyle{ sin\alpha-4cos\alpha=0\\ sin\alpha=4cos\alpha}\)

Dzielę obustronnie przez \(\displaystyle{ cos\alpha}\) pod warunkiem, że \(\displaystyle{ \alpha\neq \frac{\pi}{2}+k\pi\,,\,\,k\in \mathbb{C}}\), a więc:

\(\displaystyle{ tg\alpha=4\\ =arctg(4)+k\pi\,,\,\,k\in \mathbb{C}}\)

Czyli równanie posiada 2 rozwiązania:
\(\displaystyle{ \alpha=k\pi\,,\,\,k\in C\,\,\,\vee\,\,\,\alpha=arctg(4)+k\pi\,,\,\,k\in \mathbb{C}}\)
ODPOWIEDZ