rownanie z arc

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Krzysiek_1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 15 paź 2005, o 00:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pk

rownanie z arc

Post autor: Krzysiek_1 »

jak mozna roziazac takie rownanie
arc sin x + arc sin 2x = pi/2

lub przynjamniej jak rozpisac arc sin 2x
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2470
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

rownanie z arc

Post autor: bolo »

Zauważ również, że: \(\displaystyle{ arcsinx+arccosx=\frac{\pi}{2}}\)

A więc Twoje równanie przybiera postać:

\(\displaystyle{ arccosx=arcsin2x\,\,\,gdy\,|x|\leq1}\)

Można wyprowadzić następujący wzór redukcyjny (przy odpowiednich założeniach):
\(\displaystyle{ x=x\\x=arcsin(sinx)\\x=arcsin(sqrt{1-cos^{2}x})}\)
Teraz takie chytre podstawienie - wszędzie zamiast x wstawiam arccosx:
\(\displaystyle{ arccosx=arcsin(sqrt{1-x^{2}})}\)

Wracając do tematu:
\(\displaystyle{ arcsin(sqrt{1-x^{2}})=arcsin2x}\)
Argumenty muszą być równe:
\(\displaystyle{ sqrt{1-x^{2}}=2x\\x>0\\x=\frac{sqrt{5}}{5}}\)
Jedynym pierwiastkiem równania jest \(\displaystyle{ x=\frac{sqrt{5}}{5}}\).
ODPOWIEDZ