Wiedząc, że \(\displaystyle{ sinx + cosx = \frac{1}{\sqrt{2}}}\) , oblicz:
a) sinx * cosx
b) |sinx - cosx|
Oblicz na podstawie sumy sinusa i cosinusa.
- fanch
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Polski
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 82 razy
Oblicz na podstawie sumy sinusa i cosinusa.
a)
\(\displaystyle{ (sinx+cosx)^2=sin^2x+2sinxcosx+cos^2x}\)
więc:
\(\displaystyle{ sinxcosx=\frac{(sinx+cosx)^2-(sin^2x+cos^2x)}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin^2x+cos^2x=1}\)
b)
\(\displaystyle{ |sinx-cosx|=\sqrt{(sinx-cosx)^2}=\sqrt{sin^2x-2sinxcosx+cos^2x}=}\)
\(\displaystyle{ =\sqrt{1-2sinxcosx}}\)
\(\displaystyle{ (sinx+cosx)^2=sin^2x+2sinxcosx+cos^2x}\)
więc:
\(\displaystyle{ sinxcosx=\frac{(sinx+cosx)^2-(sin^2x+cos^2x)}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin^2x+cos^2x=1}\)
b)
\(\displaystyle{ |sinx-cosx|=\sqrt{(sinx-cosx)^2}=\sqrt{sin^2x-2sinxcosx+cos^2x}=}\)
\(\displaystyle{ =\sqrt{1-2sinxcosx}}\)
- fanch
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Polski
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 82 razy
Oblicz na podstawie sumy sinusa i cosinusa.
no dobra, to lecimy łopatologicznie:
masz dane: \(\displaystyle{ sinx+cosx=\frac{1}{\sqrt{2}}}\)
przykład a): masz znaleźć sinx*cosx
korzystamy ze wzoru skróconego mnożenia na kwadrat sumy: \(\displaystyle{ (a+b)^2=a^2+2ab+b^2}\)
czyli :
\(\displaystyle{ (sinx+cosx)^2=sin^2x+2sinxcosx+cos^2x}\)
podstawiając \(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{2}}}\) za sinx+cosx masz:
\(\displaystyle{ (\frac{1}{\sqrt{2}})^2=sin^2x+2sinxcosx+cos^2x}\)
istnieje takie cos jak jedynka trygonometryczna, czyli \(\displaystyle{ sin^2x+cos^2x=1}\)
czyli:
\(\displaystyle{ (\frac{1}{\sqrt{2}})^2=2sinxcosx+1}\)
\(\displaystyle{ 2sinxcosx=\frac{1}{2}-1}\)
\(\displaystyle{ 2sinxcosx=-\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ sinxcosx=-\frac{1}{4}}\)
przykład b) chyba załapiesz.
korzystam tam ze wzoru: \(\displaystyle{ \sqrt{a^2}=|a|}\)
masz dane: \(\displaystyle{ sinx+cosx=\frac{1}{\sqrt{2}}}\)
przykład a): masz znaleźć sinx*cosx
korzystamy ze wzoru skróconego mnożenia na kwadrat sumy: \(\displaystyle{ (a+b)^2=a^2+2ab+b^2}\)
czyli :
\(\displaystyle{ (sinx+cosx)^2=sin^2x+2sinxcosx+cos^2x}\)
podstawiając \(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{2}}}\) za sinx+cosx masz:
\(\displaystyle{ (\frac{1}{\sqrt{2}})^2=sin^2x+2sinxcosx+cos^2x}\)
istnieje takie cos jak jedynka trygonometryczna, czyli \(\displaystyle{ sin^2x+cos^2x=1}\)
czyli:
\(\displaystyle{ (\frac{1}{\sqrt{2}})^2=2sinxcosx+1}\)
\(\displaystyle{ 2sinxcosx=\frac{1}{2}-1}\)
\(\displaystyle{ 2sinxcosx=-\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ sinxcosx=-\frac{1}{4}}\)
przykład b) chyba załapiesz.
korzystam tam ze wzoru: \(\displaystyle{ \sqrt{a^2}=|a|}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 941
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kingdom Hearts
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 222 razy
Oblicz na podstawie sumy sinusa i cosinusa.
Można to skrócić dofanch pisze:b)
|sinx-cosx|=sqrt{(sinx-cosx)^2}=sqrt{sin^2x-2sinxcosx+cos^2x}=
=sqrt{1-2sinxcosx}
\(\displaystyle{ \sqrt{1-\sin 2x}}\)