Układ równań trygonometrycznych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
ziggurad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 4 razy

Układ równań trygonometrycznych

Post autor: ziggurad »

Jak rozwiązać poniższy układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} sinx=cos(x+y) \\ siny=cos(x+y) \end{cases}}\)
Przy warunku:
\(\displaystyle{ 0}\)
Awatar użytkownika
meninio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1876
Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 467 razy

Układ równań trygonometrycznych

Post autor: meninio »

\(\displaystyle{ \sin(x)=\sin(y) x=y+2k\pi}\)

podstawiamy do któregoś równania i mamy:
\(\displaystyle{ \sin(x)=\cos(2x) \sin(x)=1-2\sin^2(x) 2 sin^2(x)+ \sin(x)-1=0}\)

Dalej to równanie kwadratowe, czyli delta pierwiastki....

[ Dodano: 14 Czerwca 2008, 15:32 ]
\(\displaystyle{ \sin(x)=-1 \sin(x)=\frac{1}{2} x=-\frac{\pi}{2}+2k\pi x=\frac{\pi}{6}+2k \pi}\)

Biorąc pod uwagę założenia dostajemy rozwiązanie:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=\frac{\pi}{6} \\ y=\frac{\pi}{6} \end{cases}}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Układ równań trygonometrycznych

Post autor: Lorek »

Tak na przyszłość
\(\displaystyle{ \sin x=\sin y \iff x=y+2k\pi}\) lub \(\displaystyle{ x=\pi-y+2k\pi}\)
ODPOWIEDZ