wyprowadzenia wzorów

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
tomkus

wyprowadzenia wzorów

Post autor: tomkus »

jak wyprowadzic wzory na sin(a+b), cos(a+b) oraz kątów połówkowych sin,cos,tg i ctg?
Awatar użytkownika
neworder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 11 lis 2004, o 11:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MISMaP UW
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 8 razy

wyprowadzenia wzorów

Post autor: neworder »

A znasz liczby zespolone? Jak tak, to skorzystaj ze wzoru de Moivre'a - z=cosx+i*sinx, v=cosy+i*siny, więc z*v=(cosx+i*sinx)(cosy+i*siny) i jednocześnie ze wzoru Moivre'a z*v=cos(x+y)+isin(x+y). Wymnażasz nawiasy i masz wzór. Analogicznie dla kątów podwojonych, wystarczy podnieść liczbę z do kwadratu i ze wzoru skróconego mnożenia skorzystać.
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 890
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

wyprowadzenia wzorów

Post autor: juzef »

Wzór Moivre'a to chyba \(\displaystyle{ (cos\alpha +i\cdot sin\alpha)^n=cos(n\cdot \alpha) +i\cdot sin (n\cdot \alpha)}\). Może chodziło o \(\displaystyle{ e^{ix}=cosx+i\cdot sinx}\)?
Awatar użytkownika
neworder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 11 lis 2004, o 11:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MISMaP UW
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 8 razy

wyprowadzenia wzorów

Post autor: neworder »

W wypadku kwadratów to jest wzór Moivre'a, w wypadku mnożenia z*v korzystam z faktu, że mnożenie liczb zespolonych oznacza dodawanie ich argumentów.
ajudah
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 7 paź 2005, o 19:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

wyprowadzenia wzorów

Post autor: ajudah »







ODPOWIEDZ