wzory redukcyjne
wzory redukcyjne
Witam^^
Byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś mógł mi wytłumaczyć wzory redukcyjne...
dlaczego np. jak mam tg(-840) to wynik wychodzi + ???
Byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś mógł mi wytłumaczyć wzory redukcyjne...
dlaczego np. jak mam tg(-840) to wynik wychodzi + ???
Ostatnio zmieniony 12 cze 2008, o 20:26 przez EmOoO, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
wzory redukcyjne
\(\displaystyle{ tg(-840)=-tg(840)}\) (z nieparzystości funkcji tangens)\(\displaystyle{ =tg(4\cdot 180+120)=tg(120)}\)(z okresowości funkcji tangens)\(\displaystyle{ =tg(90+30)=tg30}\) (na mocy odpowiedniego wzoru redukcyjnego)
Ostatnio zmieniony 12 cze 2008, o 20:45 przez natkoza, łącznie zmieniany 1 raz.
wzory redukcyjne
a czemu ten minus zniknął???
[ Dodano: 12 Czerwca 2008, 20:44 ]
a jak mam CTG(-300)= -CTG 300= -CTG (360-60)= -(-CTG60)
to czemu wlasnie tak??? pierwszy minus wiem skad sie wzial, ale ctg(-300) lezy w I cw i jest +, wiec czemu tam jest "-" ????
[ Dodano: 12 Czerwca 2008, 20:44 ]
a jak mam CTG(-300)= -CTG 300= -CTG (360-60)= -(-CTG60)
to czemu wlasnie tak??? pierwszy minus wiem skad sie wzial, ale ctg(-300) lezy w I cw i jest +, wiec czemu tam jest "-" ????
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
wzory redukcyjne
\(\displaystyle{ ctgx,tgx,sinx}\) są funkcjami nieparzystymi, czyli \(\displaystyle{ sin(-x)=-sin,tg(-x)=-tgx,ctg(-x)=-ctgx}\) to po pierwsze do zapamiętania.
\(\displaystyle{ ctg(-300)=-ctg300=-ctg(360-60)=-ctg(-60)=ctg60=\ldots}\)
musisz przede wszystkim zapamiętać wzory redukcyjne, jak również okresowość funkcji
\(\displaystyle{ ctg(-300)=-ctg300=-ctg(360-60)=-ctg(-60)=ctg60=\ldots}\)
musisz przede wszystkim zapamiętać wzory redukcyjne, jak również okresowość funkcji
wzory redukcyjne
o to chodzi, że ja to pamietam, ale nie wiedziałam, ze musze wziąć -60... heee ciemna masa ze mnie ...
a co z tym wierszykiem o "+" i "-" ???
a co z tym wierszykiem o "+" i "-" ???
wzory redukcyjne
ale jak mam ctg (-120) to wynik mi wychodzi pierwiastek z 3 /3, a z wierszyka powinien byc "-"
co ja tu zle robie???
co ja tu zle robie???
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
wzory redukcyjne
nie dlaczego...
\(\displaystyle{ 120^o\in (90^o,180^o)}\) czyli druga ćwiartka, czyli rzeczywiście "-", ale my mamy \(\displaystyle{ ctg(-120)=-ctg120}\) czyli to będzie miało znak "+"
\(\displaystyle{ ctg(-120)=-ctg120=-ctg(90+30)=-(-tg30)=tg30=\ldots}\)
\(\displaystyle{ 120^o\in (90^o,180^o)}\) czyli druga ćwiartka, czyli rzeczywiście "-", ale my mamy \(\displaystyle{ ctg(-120)=-ctg120}\) czyli to będzie miało znak "+"
\(\displaystyle{ ctg(-120)=-ctg120=-ctg(90+30)=-(-tg30)=tg30=\ldots}\)