sprawdź czy jest tożsamością

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
witek010
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 215
Rejestracja: 19 lut 2008, o 14:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 1 raz

sprawdź czy jest tożsamością

Post autor: witek010 »

1 \(\displaystyle{ sinx+sinx*tg^2x= \frac{tgx}{cosx}}\)

2. \(\displaystyle{ \frac{cosx+ctgx}{cosx} = 1+ \frac{1}{sinx}}\)
krzych07
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 24 sty 2008, o 12:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: net
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 10 razy

sprawdź czy jest tożsamością

Post autor: krzych07 »

1.
\(\displaystyle{ sinx(1 + tg^{2} x)= sinx( \frac{ cos^{2}x + sin^{2}x }{cos^{2}x}) = \frac{sinx}{ cos^{2}x } = \frac{tgx}{cosx}}\)
2.
\(\displaystyle{ 1 + \frac{ctgx}{cosx} = 1 + \frac{ \frac{cosx}{sinx} }{cosx} = 1 + \frac{1}{sinx}}\)
ODPOWIEDZ