rozwiazac trojkat

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
martix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 19 wrz 2005, o 15:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 27 razy

rozwiazac trojkat

Post autor: martix »



mam problem z tymi przykladami 8 i 10. robiąc tak jak pozostale wychodzi mi zle. jednak tu jest β a nie jak poprzednio z α. czy wzór \(\displaystyle{ sin\alfa= \frac{a}{c}}\) pasuje ?
bo w 8 doszedlem do tego ze: \(\displaystyle{ ctg\beta = \frac{b}{a}}\) czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{3}=\frac{a}{10}}\) czy to dobrze jest??
mk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 5 maja 2005, o 14:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ***

rozwiazac trojkat

Post autor: mk »

ctg beta = a/b
ODPOWIEDZ