trapez równoramienny

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
jurek007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 2 maja 2008, o 12:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy

trapez równoramienny

Post autor: jurek007 »

w trapezie równoramiennym przekątna o długości 10cm tworzy z jednym z ramion kąt 90 stopni, a z drugim kąt 30 stopni. oblicz obwód trapezu
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

trapez równoramienny

Post autor: Justka »

AU
AU
dbibd2.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 876 razy
Katy przy podstawie z trapezie równoramiennym są równe. Zatem (z rysunku)
\(\displaystyle{ \alpha + 30^o=90^o-\alpha\\
=30^o}\)

Więc kat przy podstawie jst równy \(\displaystyle{ 60^0}\). A dalej z funkcji trygonometrycznych. Długośc ramion to \(\displaystyle{ x=\frac{10}{tg60^o}=\frac{10\sqrt{3}}{3}}\). Krótsza podstawa ma taka sama długośc jak ramie trapezu. A dłuzsza podstawa \(\displaystyle{ y=\frac{10}{sin60^o}=\frac{20\sqrt{3}}{3}}\)
Obwód:
\(\displaystyle{ O=y+3x}\)
ODPOWIEDZ