tożsamośc

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

tożsamośc

Post autor: Wicio »

Dobrze jest?

\(\displaystyle{ cos a+ \frac{tg a}{sin a cos a } = \frac{1}{sin a} +\frac{1}{cos ^{2} a}}\)
\(\displaystyle{ cos a+ \frac{ \frac{sin a}{cos a} }{sin a cos a } = \frac{1}{sin a} +\frac{1}{cos ^{2} a }}\)
\(\displaystyle{ cos a+ \frac{1}{cos ^{2} a} = \frac{1}{sin a} +\frac{1}{cos ^{2} a }}\)

Z czego wynika,że

\(\displaystyle{ L P}\)

a założenia to:
\(\displaystyle{ sin a cos a 0}\)
\(\displaystyle{ sin a 0}\)
\(\displaystyle{ cos ^{2} a 0}\)

\(\displaystyle{ \frac{tg a}{sin a cos a } = tg \frac{1}{sin a cos a} = \frac{sin a}{cos a} \frac{1}{sin a cos a} = \frac{1}{cos ^{2}a }}\)
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

tożsamośc

Post autor: klaustrofob »

jo, gut
ODPOWIEDZ