Witam, mam pewien problem :
\(\displaystyle{ \beta-\sin \beta\ \cos \beta\ = 1,413}\)
Jak wyznaczyć \(\displaystyle{ \beta}\) ?
równanie
- smigol
- Użytkownik
- Posty: 3454
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
równanie
chyba tak:az pisze:Witam, mam pewien problem :
\(\displaystyle{ \beta-\sin \beta\ \cos \beta\ = 1,413}\)
Jak wyznaczyć \(\displaystyle{ \beta}\) ?
\(\displaystyle{ \beta ft(1 - \sin \cos \right) =1,413}\)
aczkolwiek głowy za to nie dam.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 28 maja 2008, o 14:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Pomógł: 2 razy
równanie
tak to na pewno jest zle, nie mozna wyciagnac z sinusa i cosinusa argumentu !
A gdyby sprobowac zastosowac wzor na sinus podwojonego kata ?
\(\displaystyle{ sin 2 x = 2 sin x cos x}\)
Wtedy rownanie mialoby postac:
\(\displaystyle{ x - \frac{1}{2} sin 2x = 1,413}\)
\(\displaystyle{ sin 2x = -2 1,413 + 2x}\),
moze sprobowac to narysowac ?
y = 2x
i druga funkcja ta z prawej ?
A gdyby sprobowac zastosowac wzor na sinus podwojonego kata ?
\(\displaystyle{ sin 2 x = 2 sin x cos x}\)
Wtedy rownanie mialoby postac:
\(\displaystyle{ x - \frac{1}{2} sin 2x = 1,413}\)
\(\displaystyle{ sin 2x = -2 1,413 + 2x}\),
moze sprobowac to narysowac ?
y = 2x
i druga funkcja ta z prawej ?
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
równanie
\(\displaystyle{ x-sinxcosx = 1,413 \frac{1}{2}sin2x=x-1,413 \\ sin2x=2x-2,816 (2x _{1}=2x _{1} -2,0816 2x _{2}=\pi-2x _{2}+2,816) \\ 4x= \pi+2,816 x=\frac{\pi+2,816}{4}.}\)az pisze:Witam, mam pewien problem :
\(\displaystyle{ \beta-\sin \beta\ \cos \beta\ = 1,413}\)
Jak wyznaczyć \(\displaystyle{ \beta}\) ?