radiany

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
nataleczkafr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 27 lut 2008, o 22:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ...
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 3 razy

radiany

Post autor: nataleczkafr »

wyraź w radianach kąt 25 stopni
wyraź w stopniach 53 radiany

i jeszcze chciałabym wiedzieć ile 1 radian ma stopni
Awatar użytkownika
Ptaq666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 478
Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piła / Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 154 razy

radiany

Post autor: Ptaq666 »

Radian to kąt oparty na łuku o długości promienia. Z tego wynika, że \(\displaystyle{ 1rad = \frac{r*360^{o} }{2 \Pi r} = \frac{360^{o} }{2 \Pi }}\)

oraz, że

\(\displaystyle{ 360^{o} = 2 \Pi rad}\)



Podane kąty wylicz sobie z proporcji np.:

\(\displaystyle{ \Pi \ rad = 180^{o} \\ x \ rad = 25^{o} x \ rad = \frac{25}{180} \Pi}\)
ODPOWIEDZ