Obwód trapezu
Obwód trapezu
W trapezie równoramiennym przekątna o długości 10 cm tworzy z jednym z ramion kąt 90°, a z drugim kąt 30°. Oblicz obwód trapezu.
-
- Użytkownik
- Posty: 1994
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
Obwód trapezu
znajdz sobie wszystkie kąty jakie sa tworzone przez przekątne
\(\displaystyle{ \alpha}\) (przekatna a dolna postawa)\(\displaystyle{ = 30 ^{0}}\)
\(\displaystyle{ \beta}\)(podstawa a ramie)\(\displaystyle{ = 60 ^{0}}\)
c= ramie
\(\displaystyle{ sin d = h}\)
\(\displaystyle{ a=b-2 cos \beta * tg d}\)
\(\displaystyle{ b= csc d}\)
\(\displaystyle{ \alpha}\) (przekatna a dolna postawa)\(\displaystyle{ = 30 ^{0}}\)
\(\displaystyle{ \beta}\)(podstawa a ramie)\(\displaystyle{ = 60 ^{0}}\)
c= ramie
\(\displaystyle{ sin d = h}\)
\(\displaystyle{ a=b-2 cos \beta * tg d}\)
\(\displaystyle{ b= csc d}\)