wykresy

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
majak12333

wykresy

Post autor: majak12333 »

jak narysowac wykresy tych funkcji:
y=arctg(tgx)
y=tg(arctgx)
Awatar użytkownika
dem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 596
Rejestracja: 5 sty 2005, o 21:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Pomógł: 17 razy

wykresy

Post autor: dem »

Najlepiej użyć
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2470
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

wykresy

Post autor: bolo »

dem - tak niby najprościej, ja jednak jestem zwolennikiem chociaż lekkiego przyjrzenia się sprawie.

Tutaj widać wyraźnie, że jest to złożenie funkcji wzajemnie odwrotnych, do tego dziedziną jest cały zbiór liczb rzeczywistych, więc oba wykresy to nic innego jak \(\displaystyle{ y=x}\).
drunkard
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 204
Rejestracja: 6 kwie 2005, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 23 razy

wykresy

Post autor: drunkard »

Z tą pierwszą funkcją to nie będzie tak prosto - zbiór wartości funkcji arctg jest ograniczony.
ODPOWIEDZ