1. \(\displaystyle{ \sin x - \sqrt{3}\cos x > 1}\)
2. \(\displaystyle{ \ 3 sin x \geqslant 2 - \cos2x}\)
3. \(\displaystyle{ \frac{5}{4} \sin ^{2} x + \frac{1}{4} \sin ^{2} 2x > \cos 2 x}\)
4. \(\displaystyle{ \cos ^{3} x cos 3x - sin ^{3} x sin 3x > \frac{5}{8}}\)
Będę bardzo wdzięczna za pomoc w rozwiązaniu
nierówności trygonometryczne....
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 18 lis 2007, o 12:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
nierówności trygonometryczne....
Ostatnio zmieniony 28 maja 2008, o 19:52 przez claudyncia, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
nierówności trygonometryczne....
2)
\(\displaystyle{ \ 3 sin x qslant 2 - \cos2x}\)
\(\displaystyle{ \ 3 sin x qslant 2 -2 cos ^{2} x-1}\)
\(\displaystyle{ \ 3 sin x qslant 2 -2 (1-sin ^{2} x)-1}\)
\(\displaystyle{ \ 3 sin x qslant 2 -2+2sin ^{2} x-1}\)
\(\displaystyle{ \ 3 sin x -2sin ^{2} x+1 qslant 0}\)
\(\displaystyle{ sin x =t}\) i \(\displaystyle{ t }\)
\(\displaystyle{ 3t-2t ^{2} +1 qslant 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta}\)
\(\displaystyle{ \ 3 sin x qslant 2 - \cos2x}\)
\(\displaystyle{ \ 3 sin x qslant 2 -2 cos ^{2} x-1}\)
\(\displaystyle{ \ 3 sin x qslant 2 -2 (1-sin ^{2} x)-1}\)
\(\displaystyle{ \ 3 sin x qslant 2 -2+2sin ^{2} x-1}\)
\(\displaystyle{ \ 3 sin x -2sin ^{2} x+1 qslant 0}\)
\(\displaystyle{ sin x =t}\) i \(\displaystyle{ t }\)
\(\displaystyle{ 3t-2t ^{2} +1 qslant 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta}\)