przekształcenia trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

przekształcenia trygonometryczne

Post autor: smigol »

a/ \(\displaystyle{ sin ^{2} cos + cos ^{3} =...}\)
wyszło mi: \(\displaystyle{ cos }\)
b/ \(\displaystyle{ \frac{sin ^{2} }{1- cos } =...}\)
wyszło mi: \(\displaystyle{ sin }\)
c/ \(\displaystyle{ \frac{cos ^{2} }{1+ sin }=...}\)
i tu mi nic nie wyszło.
byłbym wdzieczny gdyby ktos sprawdzil podpunkty a/, b/ i rozwiazal, badz podal wskazowke do c/.
z gory dzieki.
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

przekształcenia trygonometryczne

Post autor: klaustrofob »

c/ \(\displaystyle{ \frac{\cos^2 x}{1+\sin x}=\frac{1-\sin^2 x}{1+\sin x}=\frac{(1-\sin x) (1+\sin x)}{1+\sin x}=1-\sin x}\)

b/ zrób podobnie.
ODPOWIEDZ