wzór

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
KoMBiNaT
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 18 kwie 2008, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Leszno
Podziękował: 4 razy

wzór

Post autor: KoMBiNaT »

Jak wyprowadzić wzór \(\displaystyle{ \tan \frac{\alpha}{2}= \frac{1-\cos\alpha}{\sin\alpha}}\) bez wykorzystania wzorów na sinus i cosinus kątów połówkowych?
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

wzór

Post autor: klaustrofob »

w oparciu o wzory na podwojenie kąta łatwo sprawdzić bezpośrednim rachunkiem, że \(\displaystyle{ \tan b= \frac{1-\cos 2b}{\sin 2b}}\). teraz podstawiamy b=a/2.
Awatar użytkownika
KoMBiNaT
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 18 kwie 2008, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Leszno
Podziękował: 4 razy

wzór

Post autor: KoMBiNaT »

Sprawdzić to ja również potrafię. Ale pytanie brzmi inaczej
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

wzór

Post autor: JankoS »

KoMBiNaT pisze:Jak wyprowadzić wzór \(\displaystyle{ \tan \frac{\alpha}{2}= \frac{1-\cos\alpha}{\sin\alpha}}\) bez wykorzystania wzorów na sinus i cosinus kątów połówkowych?
\(\displaystyle{ \frac{1-\cos\alpha}{\sin\alpha}=\frac{cos0-cosa}{2 sin\frac{a}{2}cos\frac{a}{2}}}\) itd.
Awatar użytkownika
KoMBiNaT
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 18 kwie 2008, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Leszno
Podziękował: 4 razy

wzór

Post autor: KoMBiNaT »

Chodzi o wyprowadzenie wzoru od lewej do prawej strony
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

wzór

Post autor: Szemek »

eee tam
najpierw ciągniesz od prawej do lewej, a później przepiszesz odwrotnie i tyle filozofii
JankoS już podał sposób
ODPOWIEDZ