równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 175
- Rejestracja: 1 maja 2008, o 15:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 57 razy
- Pomógł: 14 razy
równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ \sin{x}+\sin{3x}=0}\)
korzystamy ze wzoru:\(\displaystyle{ sinx+siny=2 \sin{\frac{x+y}{2}} \cos{\frac{x-y}{2}}}\)
\(\displaystyle{ 2 \sin{2x} \cos{(-x)}=0 \iff 2 \sin{2x} \cos{x}=0 \iff sin2x=0 cosx=0 \iff ....}\)
korzystamy ze wzoru:\(\displaystyle{ sinx+siny=2 \sin{\frac{x+y}{2}} \cos{\frac{x-y}{2}}}\)
\(\displaystyle{ 2 \sin{2x} \cos{(-x)}=0 \iff 2 \sin{2x} \cos{x}=0 \iff sin2x=0 cosx=0 \iff ....}\)