1. Oblicz wartość funkcji sin, cos, tg, ctg podanych kątów:
a) \(\displaystyle{ 210^{\circ}}\)
b) \(\displaystyle{ 390^{\circ}}\)
c) \(\displaystyle{ -120^{\circ}}\)
d) \(\displaystyle{ 315^{\circ}}\)
e) \(\displaystyle{ -750^{\circ}}\)
f) \(\displaystyle{ \frac{17}{4} \pi}\)
g) \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\)
2. Oblicz wartość wyrażeń:
a) \(\displaystyle{ 4cos 60^{\circ} sin 30^{\circ} -cos 30^{\circ} sin 60^{\circ}}\)
b) \(\displaystyle{ (cos 45^{\circ} -cos 30^{\circ} )(cos 45^{\circ} +cos 30^{\circ} )}\)
3. Promienie słoneczne padają pod kątem \(\displaystyle{ 16^{\circ}}\). Oblicz długość cienia, które rzuca drzewo mające 12,5m wysokości.
Nadgorliwość też nie jest dobra.
Używaj LaTeX-a rozsądnie
Szemek
wartości wyrażeń, długość cienia
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
wartości wyrażeń, długość cienia
1. tylko wzory redukcyjne
2)
b)
\(\displaystyle{ =cos^245^o-cos^230^o=\frac{1}{2}-\frac{3}{4}=-\frac{1}{4}}\)
a)
\(\displaystyle{ =4\cdot \frac{1}{2}\cdot \frac{1}{2}-\frac{\sqrt{3}}{2}\cdot \frac{\sqrt{3}}{2}=1-\frac{3}{4}=\frac{1}{4}}\)
2)
b)
\(\displaystyle{ =cos^245^o-cos^230^o=\frac{1}{2}-\frac{3}{4}=-\frac{1}{4}}\)
a)
\(\displaystyle{ =4\cdot \frac{1}{2}\cdot \frac{1}{2}-\frac{\sqrt{3}}{2}\cdot \frac{\sqrt{3}}{2}=1-\frac{3}{4}=\frac{1}{4}}\)