Z warunku ctg=2 wynika, że:
a) sin \(\displaystyle{ \alpha}\) > 0 i cos\(\displaystyle{ \alpha}\)>0
b) sin\(\displaystyle{ \alpha}\)< 0 i cos\(\displaystyle{ \alpha}\)
Warunek ctg
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Warunek ctg
ctg=2
Więc ten ctg jest dodatni, więc nie możemy stwierdzić jednoznacznie czy sinus i cosinus są dodatnie czy ujemne, bo mogą być zarówno obydwa dodanie jak i obydwa ujemne - w tym i w tym przypadku będzie ctg dodatni, więc automatycznie odpowiedź a i b odpadają,
Bo przecież z ctg=2 nie wynika,że sin i cos dodatnie ( mogą być przecież ujemne) oraz że sinus i cosinus ujemne ( bo mogą być dodatnie)
Więc poprawna jest odpowiedź c
Dlatego,że np. w tablicach mozemy sp. że ctg=2 dla ok. 25 stopni
więc sinus(25+90)=115stopni , czyli sin(115) jest dodatni
zaś cos (25+90)=115stopni , czyli cos (115) jest ujemny
Więc plus razy minus równa się minus
Więc ten ctg jest dodatni, więc nie możemy stwierdzić jednoznacznie czy sinus i cosinus są dodatnie czy ujemne, bo mogą być zarówno obydwa dodanie jak i obydwa ujemne - w tym i w tym przypadku będzie ctg dodatni, więc automatycznie odpowiedź a i b odpadają,
Bo przecież z ctg=2 nie wynika,że sin i cos dodatnie ( mogą być przecież ujemne) oraz że sinus i cosinus ujemne ( bo mogą być dodatnie)
Więc poprawna jest odpowiedź c
Dlatego,że np. w tablicach mozemy sp. że ctg=2 dla ok. 25 stopni
więc sinus(25+90)=115stopni , czyli sin(115) jest dodatni
zaś cos (25+90)=115stopni , czyli cos (115) jest ujemny
Więc plus razy minus równa się minus
Warunek ctg
nie wiem Wicio, czy autor zadania zna wzory redukcyjne, ale jeśli można coś powiedzieć to zamiast patrzenia w tablice lepiej jest przekształcić równanie c) do postaci \(\displaystyle{ cos{\alpha}sin{\alpha}>0}\) a z tym można się zgodzić, bo \(\displaystyle{ ctg{\alpha}>0}\)