Wyrażenie\(\displaystyle{ \frac {1}{ \sin^{2}\alpha * \cos^{2}\alpha}}\) jest równe wyrażeniu:
a)\(\displaystyle{ \frac{1}{\sin^{2}\alpha}}\) + \(\displaystyle{ \frac{1}{\cos^{2}\alpha}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{1}{\sin^{2}\alpha}}\) - \(\displaystyle{ \frac{1}{\cos^{2}\alpha}}\)
c) \(\displaystyle{ (tg\alpha + \ctg\alpha)^{2}}\)
Uzasadnij swoją odpowiedź
Proszę o pomoc.
sinus i cosinus
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
sinus i cosinus
Licznik zmieniam z jedynki trygonometrycznej:
\(\displaystyle{ \frac {1}{ \sin^{2}\alpha \cos^{2}\alpha} = \frac{\sin^{2}\alpha + \cos^{2}\alpha}{\sin^{2}\alpha \cos^{2}\alpha} = \frac{\sin^{2}\alpha }{\sin^{2}\alpha \cos^{2}\alpha} + \frac{\cos^{2}\alpha}{\sin^{2}\alpha \cos^{2}\alpha} =\frac{1}{\cos^{2}\alpha}+\frac{1}{\sin^{2}\alpha}}\)
Czyli odpowiedź a
\(\displaystyle{ \frac {1}{ \sin^{2}\alpha \cos^{2}\alpha} = \frac{\sin^{2}\alpha + \cos^{2}\alpha}{\sin^{2}\alpha \cos^{2}\alpha} = \frac{\sin^{2}\alpha }{\sin^{2}\alpha \cos^{2}\alpha} + \frac{\cos^{2}\alpha}{\sin^{2}\alpha \cos^{2}\alpha} =\frac{1}{\cos^{2}\alpha}+\frac{1}{\sin^{2}\alpha}}\)
Czyli odpowiedź a
- meninio
- Użytkownik
- Posty: 1876
- Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 467 razy
sinus i cosinus
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \sin ^2 * \cos ^2 } = \frac{\sin ^2 +\cos ^2 }{\sin ^2 * \cos ^2 }= \frac{\sin ^2 }{\sin ^2 * \cos ^2 } + \frac{\cos ^2 }{\sin ^2 * \cos ^2 }= \\ \\ =\frac{1}{\cos ^2 } +\frac{1}{\sin ^2 }}\)
Więc wychodzi na to, że odpowiedź pierwsza jest prawidłowa. Pozdro
Więc wychodzi na to, że odpowiedź pierwsza jest prawidłowa. Pozdro