cotanges

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Petermus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 563
Rejestracja: 17 lut 2007, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POLSKA
Podziękował: 318 razy

cotanges

Post autor: Petermus »

Liczba \(\displaystyle{ ctg(\frac{27}{10} \pi)}\) jest:

a) większa od -1
b) równa \(\displaystyle{ tg \frac{\pi}{5}}\)
c) równa \(\displaystyle{ -tg \frac{\pi}{5}}\)

Uzasadnij swoją odpowiedź.

Proszę o pomoc.

Nie pisz ctg g
W LaTeX-u to nie zadziała.
Szemek
Ostatnio zmieniony 25 maja 2008, o 13:10 przez Petermus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

cotanges

Post autor: klaustrofob »

\(\displaystyle{ ctg(\frac{27}{10}\pi)=ctg(2\pi+\frac{7}{10}\pi)=ctg \frac{7}{10}\pi=ctg (\frac{5}{10}\pi+\frac{2}{10}\pi)=-tg \frac{2}{10}\pi=-tg \frac{1}{5}\pi}\)
ODPOWIEDZ