Kolejne równania

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pierfiazteg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 25 maja 2008, o 08:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów

Kolejne równania

Post autor: pierfiazteg »

a) \(\displaystyle{ \sin x\cos x-sin^2 x-\cos x+\sin x=0}\)
b) \(\displaystyle{ \tan^{2} x\cos x+4\cos 3x=\cot x+\sin x+\frac{1}{\cos x}}\)

Moje pytanie głównie dotyczy przykładu A. Czy tam należy zamienić \(\displaystyle{ \sin x=\cos (\frac{\pi}{2}-x)}\) Czy może da się to jakoś uporządkować i jak to dalej zrobić? Z góry dziękuje za pomoc
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Kolejne równania

Post autor: Szemek »

a) wskazówka
\(\displaystyle{ \sin x\cos x-sin^2 x-\cos x+\sin x=0 \\
(1-\sin x)(\sin x - \cos x)=0}\)
ODPOWIEDZ