Cosinus

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Petermus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 563
Rejestracja: 17 lut 2007, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POLSKA
Podziękował: 318 razy

Cosinus

Post autor: Petermus »

Z tego, że \(\displaystyle{ \cos = -\frac{1}{2}}\) wynika, że \(\displaystyle{ \alpha}\) może być równe:

a) \(\displaystyle{ - \frac{\pi}{3}}\)

b) \(\displaystyle{ - \frac {2 \pi}{3}}\)

c)\(\displaystyle{ - \frac{\pi}{6}}\)
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Cosinus

Post autor: klaustrofob »

kosinus jest funkcją parzystą, więc w zakresie \(\displaystyle{ [-\frac{\pi}{2},0]}\) przyjmuje takie same wartości jak w zakresie \(\displaystyle{ [0,\frac{\pi}{2}]}\). to wyklucza przypadki a i b. zostaje c. widać, że \(\displaystyle{ \cos (-\frac {2 \pi}{3})=\cos \frac {2 \pi}{3}=\cos( \frac{\pi}{2}+\frac{\pi}{6})=-\sin\frac{\pi}{6}=-1/2}\)
ODPOWIEDZ