Obrót prostokąta o dowolny kąt

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
metaxy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 24 maja 2008, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Przybówka

Obrót prostokąta o dowolny kąt

Post autor: metaxy »

Witam,
jestem w trakcie realizacji aplikacji webowej, która m.in. pozwala na dynamiczny obrót zdjęcia o dowolny kąt wg środka prostokąta (zdjęcia jak to zdjęcia są tylko i wyłącznie prostokątne). Poniżej rysunek (badziewny - nie bić ) obrazujący trochę problem...

(chętnie bym wstawił to zdjęcie po ludzku, ale "zabezpieczenie" tego forum mi na to nie pozwala (link do zdjęcia w mojej sygnaturce - podpisie - lepszego sposobu na obejście tego badziewia nie znalazłem :/ - dzięki jeżeli komuś bedzie chciało się zaglądnąć do profilu)....

Problemem jest obliczenie wymiarów najmniejszego możliwego prostokąta, w którym zawiera się obrócone zdjęcie. Udało mi się to zrealizować dla obrotu rzędu 0-90 stopni (zegarowo) i wygląda to tak:
\(\displaystyle{ x = x1 + x2

x = w * \cos(\alpha) + h * \sin(\alpha)

y = y1 + y2

y = h * \cos(\alpha) + w * \sin(\alpha)}\)

Mniejsza o to, czy na obrazku dobrze jest podpisane x1 i x2 (kolejność) w stosunku do użytych f. tryg. bo nie ma to znaczenia dla problemu... Jak wspomniałem wyżej przykład działa pięknie dla alfa z zakresu 0-90 stopni... Pytanie brzmi jak to zrobić dla kolejnych ćwiartek... dla ćwiartki III są to liczby przeciwne dla wyników w/w równań * (-1), a co z zakresami 90-180, 270-360...
ODPOWIEDZ