Sprawdź tożsamość:
\(\displaystyle{ \frac{1}{(1+sinL)(1-sinL)} =tgL ^{2} +1}\)
Sprawdź tożsamość
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Sprawdź tożsamość
\(\displaystyle{ \frac{1}{(1+sinx)(1-sinx)}=\frac{1}{1-sin^2x}=\frac{1}{cos^2x}=\frac{sin^2x+cos^2x}{cos^2x}=\frac{sin^2x}{cos^2x}+1=tg^2x+1}\)
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Sprawdź tożsamość
\(\displaystyle{ \frac{1}{(1+\sin x)(1-\sin x)} =\tan x ^{2} +1 \\
\\
\\
\\
P= \frac{\sin x^2}{\cos x^2}+1= \frac{\sin x^2 + \cos x^2}{\cos x^2} = \frac{1}{1-\sin x^2}= \frac{1}{(1-\sin x)(1+ \sin x)}=L}\)
C.N.D
\\
\\
\\
P= \frac{\sin x^2}{\cos x^2}+1= \frac{\sin x^2 + \cos x^2}{\cos x^2} = \frac{1}{1-\sin x^2}= \frac{1}{(1-\sin x)(1+ \sin x)}=L}\)
C.N.D