sinus w trójkącie..
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 11:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 19 razy
sinus w trójkącie..
Sinus jednego z kątów ostrych trójkąta prostokątnego wynosi 0,25 a przyprostokątna leżąca przy tym kącie ma 4 cm. Oblicz długości dwóch pozostałych boków tego trójkąta
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
sinus w trójkącie..
\(\displaystyle{ a \ b}\) - przyprostokątne
\(\displaystyle{ c}\) - przeciwprostokątna
Z treści zadania wiemy, że:
\(\displaystyle{ \frac{a}{c}= \sin \iff \frac{a}{c}= \frac{1}{4} \iff c=4a}\)
Z tw. Pitagorasa tworzymy równanie: \(\displaystyle{ a^2+4^2=(4a)^2}\)
Z tego obliczysz a i c
\(\displaystyle{ c}\) - przeciwprostokątna
Z treści zadania wiemy, że:
\(\displaystyle{ \frac{a}{c}= \sin \iff \frac{a}{c}= \frac{1}{4} \iff c=4a}\)
Z tw. Pitagorasa tworzymy równanie: \(\displaystyle{ a^2+4^2=(4a)^2}\)
Z tego obliczysz a i c