nachylenie stoku, most

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
dziku6666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 7 maja 2008, o 21:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brzeżno
Podziękował: 8 razy

nachylenie stoku, most

Post autor: dziku6666 »

Witam prośba o pomoc z dwoma zadankami których nie rozumiem kompletnie ;/
z reszta z 20 zadanek sobie poradziłem, a te jak w mur.


zad 1.
Nachylenie stoku wyrażone w procentach wynosi 2%. Jakie jest nachylenie tego stoku wyrażone w stopniach???.

zad 2.
Popatrz na rysunek . Jaki powinien być kat alfa by odległość miedzy końcami skrzydeł mostu zwodzonego była równa 20 m?.
AU
AU
59792c50fb8eb7cd.jpg (3.78 KiB) Przejrzano 170 razy
Ostatnio zmieniony 24 maja 2008, o 15:50 przez dziku6666, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

nachylenie stoku, most

Post autor: Wicio »

Rysunek:


x=25
z=15

\(\displaystyle{ cos a= \frac{z}{x}}\)
\(\displaystyle{ cos 53 0,6}\)

Więc ten kąt to ok. 53 stopnie
dziku6666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 7 maja 2008, o 21:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brzeżno
Podziękował: 8 razy

nachylenie stoku, most

Post autor: dziku6666 »

a skad wzieles te x=25?
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

nachylenie stoku, most

Post autor: Wicio »

No bo przecież jak złoże mosty ( tzn. opuszczę je to one się złącza a szerokość tej rzeczki to 50m ) więc opuszczone mosty mają 50m a , każdy z nich po 25m
dziku6666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 7 maja 2008, o 21:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brzeżno
Podziękował: 8 razy

nachylenie stoku, most

Post autor: dziku6666 »

o ja dzieki wielkie a ja tego nie zauwazylem hehe ale lama zemnie.
ODPOWIEDZ