Przesunięcia Funkcji Trygonometrycznych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
wróbel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2 paź 2005, o 14:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Obrzycko

Przesunięcia Funkcji Trygonometrycznych

Post autor: wróbel »

Mógłby ktos wyjaśnić na czym polegają przesunięcia wykresów funkcji?Zapewne jest to nic trudnego ale opuściłem kilka lekcji i niewiem jak wykonać zadanie.Dla przykładu jak narysować wykres :

y=-3-sinx lub y=7cosx-5 (mamy podany tylko jeden przykład właśnie y=-3-sinx jest to poprostu wykres sinus przesunięty względem osi Y o 3 miejsca w dół jednak na moje rozumowanie taki wykres powinien być podpisany y=-3sinx więc proszę o sprostowanie.I wyjasnienie drugiego przykładu (kiedy jeszcze jest dodana bądz odjęta jakaś wartość)

Z góry dziękuje za pomoc.
Awatar użytkownika
dem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 596
Rejestracja: 5 sty 2005, o 21:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Pomógł: 17 razy

Przesunięcia Funkcji Trygonometrycznych

Post autor: dem »

Powiem ci ,że najlepiej jak sie pobawisz programkiem z działy download Wykresy albo zobaczysz co się dzieje jak dodajesz itp.
ODPOWIEDZ