Prosze o pomoc.W tym zadamiu wychodzi mi zaskakujaco mala liczba.
Krzywa wieza w Pizie ma 55m wysokosci.jej odchylenie od pionu wynosi 4,8.Pod jakim katem wieza jest nachylona do poziomu?
wieza
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 19 sty 2008, o 17:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwalki
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 19 sty 2008, o 17:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwalki
- Pomógł: 1 raz
- N4RQ5
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 15 lis 2006, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki/Wawa
- Pomógł: 104 razy
wieza
W takim raize masz w standardowe zadanie na twierdzenie Pitagorasa gdzie 55 do długość przeciwprostokątnej a 4,8 to długość jednej z przyprostokątnych. Twoje odchylenie to:
\(\displaystyle{ \sqrt{55^2-4,8^2}}\)
Obliczenie wartość zostawiam Tobie.
\(\displaystyle{ \sqrt{55^2-4,8^2}}\)
Obliczenie wartość zostawiam Tobie.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 19 sty 2008, o 17:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwalki
- Pomógł: 1 raz
wieza
W tym zadaniu nie chodzi o obliczenie wartosci odchylenia w metrach tylko w STOPNIACH.
Pod jakim katem wieza jest nachylona do podloza?
Pod jakim katem wieza jest nachylona do podloza?
- N4RQ5
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 15 lis 2006, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki/Wawa
- Pomógł: 104 razy
wieza
Dobra. Nie spojrzałem. Mój błąd. W takim razie masz już podane wartości do funkcji cosinus. Wiesz że:
\(\displaystyle{ cos\phi = \frac {4,8}{55} 0,0873}\)
Pozostaje odczytać wartość kąta z tablic albo pozostawić w tej postaci. Chyba nie da się efektywnie wyliczyć tej wartości samodzielnie.
\(\displaystyle{ cos\phi = \frac {4,8}{55} 0,0873}\)
Pozostaje odczytać wartość kąta z tablic albo pozostawić w tej postaci. Chyba nie da się efektywnie wyliczyć tej wartości samodzielnie.