Dane są liczby sin1 ; sin3; sin5; sin7 :
a) która z tych czterech liczb jest ujemna ??
b) odczytaj liczba sin1 czy sin3 jest większa (z wykresu) ??
c) uporządkuj te 4 liczby od najmniejszej do największej??
Moje pytanie do zadania brzmi, jak mam rozumieć te liczby??
Jak je przedstawić, wyobrazić je sobie, 1,3,5,7 to chyba nie są stopnie ??
Z góry dzięki za posty!!! Pozdrawiam
liczby sin1 itp.
- levik
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 10 cze 2007, o 15:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: www.levik.pl
- Podziękował: 12 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
liczby sin1 itp.
to są zapewne liczby
a)
\(\displaystyle{ 10\\
3\in (\frac{\pi}{2},\pi)\Rightarrow sin3>0\\
5\in (\frac{3}{2}\pi,2\pi)\Rightarrow sin52\pi \Rightarrow 7\in (0,\frac{pi}{2})\Rightarrow sin7>0}\)
b)
narysuj sobie wykres sinusa na przedziale \(\displaystyle{ [0,\pi]}\)
liczba 1 lezy blisko mniej więce w środku przedziału \(\displaystyle{ [0,frac{pi}{2}}\), natomiast liczba 3 bardzo blisko \(\displaystyle{ \pi}\) i analizując ten fragment wykresu znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie
c) podobnie do b) tylko musisz się zastanowić w jakim miejscu przedziału leżą twoje liczby
dla ciekawości podam ci, ze:
\(\displaystyle{ sin(1)\approx 0,841709848\\
sin(3)\approx 0,1411200081\\
sin(5)\approx -9589242747\\
sin(7)\approx 0,6569865987}\)
a)
\(\displaystyle{ 10\\
3\in (\frac{\pi}{2},\pi)\Rightarrow sin3>0\\
5\in (\frac{3}{2}\pi,2\pi)\Rightarrow sin52\pi \Rightarrow 7\in (0,\frac{pi}{2})\Rightarrow sin7>0}\)
b)
narysuj sobie wykres sinusa na przedziale \(\displaystyle{ [0,\pi]}\)
liczba 1 lezy blisko mniej więce w środku przedziału \(\displaystyle{ [0,frac{pi}{2}}\), natomiast liczba 3 bardzo blisko \(\displaystyle{ \pi}\) i analizując ten fragment wykresu znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie
c) podobnie do b) tylko musisz się zastanowić w jakim miejscu przedziału leżą twoje liczby
dla ciekawości podam ci, ze:
\(\displaystyle{ sin(1)\approx 0,841709848\\
sin(3)\approx 0,1411200081\\
sin(5)\approx -9589242747\\
sin(7)\approx 0,6569865987}\)
Ostatnio zmieniony 23 maja 2008, o 14:48 przez natkoza, łącznie zmieniany 1 raz.
- levik
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 10 cze 2007, o 15:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: www.levik.pl
- Podziękował: 12 razy
liczby sin1 itp.
Dzięki wielkie po prostu za nic na świecie nie mogę zobaczyć na osi OX "liczby" tylko widzę radiany ;P Jeszcze raz dzięki.